luni, 10 august 2009

Invitatie

Dragi iubitori ai muntelui



V-aţi întrebat vreodată de unde puteţi admira măreţia munţilor Retezat în toată splendoarea lor?
După 5 ani de pribegii pe cărări de munte, membrii Asociaţiei HAI – HUI pentru Turism, Sport şi Ecologie au descoperit Muntele Oslea din masivul Vâlcan, locul unde prinde viaţă legenda voinicului Iovan Iorgovan.

„În vremea de demult, un şarpe venit din Serbia, de la Cheile Techia, a urcat pe Cerna în sus. După ce s-a scăldat în cele 7 izvoare, şarpele s-a transformat în balaur şi a înconjurat vârful muntelui Oslea sorbind de acolo turmele de oi din jur. Un voinic pe nume Iovan Iorgovan, de la Tismana, a auzit de răul pe care-1 pricinuia şarpele şi s-a hotărât să-1 omoare.
Prima data s-a dus la un fierar care i-a făcut o sabie cu care a tăiat o piatra în patru bucăţi, aşa de bine era ascuţită şi călită. Apoi a urcat în muntele Oslea. Aici a tras prima dată o săgeată şi l-a lovit pe balaur în ochi ca să-i ia vederea şi apoi a început să-1 taie cu sabia.
Şarpele de durere s-a descolăcit de pe munte şi a pornit-o la vale pe apa Cernei. Iovan îl urmărea călare şi unde îl ajungea tăia câte o bucată din el. La Corcoaia şarpele a trecut prin stânca lăsând o dâră uriaşă care se vede şi azi.
Mai jos, la Arsasca, Iovan s-a oprit pentru că a auzit un cântec de fată şi a rugat apele Cernei să-şi înceteze vuietul: "înceată, Cerno, înceată / C-auzii un glas de fată". între timp, restul şarpelui s-a dus pe apă în jos, în peştera de unde venise. Se spune ca din acea peşteră au ieşit mult timp musculiţe care înţepau animale, mai cu seama pe cele negre.”

Aşadar, vă invităm să participaţi la a cincea ediţie a concursului de turism ecologic „Trofeul Hai-Hui”, a VII-a etapă a Campionatului Naţional al Cluburilor de Turism şi Ecologie, care va avea loc în perioada 14 – 16 august 2009 în Valea Jiului de Vest, tabăra va fi amplasată în zona Casei de Vânătoare Câmpuşel, la aproximativ 50 de Km de Petroşani.

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE
Vineri – 14 august
– aşteptarea participanţilor;
– şedinţa tehnică;
– stingerea în tabără ora 24.00.
Sâmbătă – 15 august
- deşteptarea ora 07.00;
- startul în probele de concurs ora 07.30 (a se citi „Regulamentul de concurs”);
- proba culturală ora 22.00.
Duminică – 16 august
- festivitatea de premiere ora 10.00;
- igienizarea zonei ora 10.45;
- strângerea taberei şi defluirea participanţilor ora 12.30
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a face modificări în programul probelor.

REGULAMENTUL DE CONCURS
Este regulamentul Federaţiei Române de Turism şi Ecologie. În cadrul concursului fiecare club poate intra cu maxim 3 echipaje, alcătuite din 3-5 persoane. Pentru clasamentul general şi clasamentul FRTE va puncta un singur echipaj de club, dinainte stabilit. Acesta va intra şi primul în concurs. Participanţii la testele teoretice, alpinism şi cros, vor face parte obligatoriu din echipa de regularitate.

PROBELE DE CONCURS
- traseul de regularitate (durata 6 – 7 ore, diferenţa de nivel de 1000 m, grad mediu de dificultate);
- teste teoretice (5 teste [meteo, alpinism, sanitar, zonă, floră] a cate 10 întrebări fiecare, variante de răspuns 0-3)
- alpinism practic (masculin şi feminin), timp maxim parcurgere traseu 7 minute ;
- cros montan (masculin – 5000 m şi feminin – 3000 m, alergătorii care vor puncta pentru fiecare echipaj vor fi nominalizaţi înainte);
- proba culturala;
- igienizarea taberei (bonus 25 p);

Echipajele trebuie să aibă obligatoriu următorul echipament:
- individual: bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, lanternă, fluier, sursă de foc, bidon de apa (min. 1 litru) ;
- echipaj: busola, trusă de prim ajutor;

REGULI
- Lipsa oricărei componente a echipamentului se penalizează cu cate 100 de puncte din punctajul probei de regularitate.
- Trusa medicală trebuie să conţină obligatoriu: atele, faşă elastică, faşă sterilă, garou, plasturi, dezinfectant, folie supravieţuire, pipa guedel. Lipsa trusei medicale sau a componentelor obligatorii duce la descalificarea din proba de regularitate.
- La proba culturala se va ţine cont cu stricteţe de tematica eco-turistică a cântecelor, a poeziilor şi a umorului (nerespectarea duce la penalizare). Cântecele prezentate de cluburi în cultural trebuie să fie creaţii proprii, în caz contrar urmând a se penaliza cu jumătate din punctajul obţinut.
- Timpul maxim acordat fiecărui club la proba culturală este de 30 minute. – Regulile detaliate ale concursului vor fi prezentate la faţa locului (şedinţa tehnică).

BIBLIOGRAFIE CONCURS
- Munţii Vâlcan – Nae Popescu [1979]
- Noţiuni de prim ajutor SMURD - disponibile pe internet:
http://www.smurd.com/pages/paged6.html şi www.haihui.org;
- Meteorologie aplicată – Dan Remus Mitruţ, 2004;
- Ionel Coman – Două secole de alpinism;
- Atlasul botanic.

CONTACT ORGANIZATORI
Andrei Semenescu – 0766.52.80.55
Maria Popescu – 0751.18.08.14
e-mail: contact@haihui.org; popescufam07@yahoo.com
web: http://www.haihui.org
Aşteptăm confirmările dumneavoastră până cel târziu în data de 12 august 2009.

MIJLOACE DE TRANSPORT
Accesul până la tabără se poate face cu maşina personală pe E79 (Petroşani-Tg.Jiu) (la 3 km de Petroşani, în localitatea Aninoasa se virează pe DN 66A spre vest către Lupeni - Uricani - Câmpu lui Neag - Cheile Buţii – Casa de vânătoare Câmpuşel, aproximativ 45 de km drum asfaltat) sau cu transportul în comun (cu trenul, autobuzul sau microbuzul până în Petroşani). Din Petroşani spre Lupeni sunt curse regulate în regim maxi-taxi la intervale de 10 minute, iar din Lupeni, circulă zilnic autobuze spre Cheile Buţii între orele 07:00 si 18:00 (mai exact la vărsarea pârâului Buta în Jiul de Vest). De aici până la Casa de vânătoare Câmpuşel mai sunt aproximativ 11 km.
În funcţie de solicitări, organizatorii pot pune la dispoziţia participanţilor contactele unor transportatori locali, până la data de 09.08.2009.



PARTENERI:
Federaţia Română de Turism şi Ecologie

ATENTIE: În zonă sunt prezente vipere, de aceea vă rugăm să fiţi foarte atenţi unde călcaţi şi unde puneţi mâna!

PARTICIPAREA SE FACE PE PROPRIE RĂSPUNDERE !