joi, 16 aprilie 2009

Cetatea Ceala

Intru-na din plimbarile mele prin Padurea Ceala,am aflat cu o oarecare uimire,(asta datorita unui panou informativ ),ca a existat o cetate undeva in aceasta padure.Aflata la aproximativ 30min.de balta Maltaret,in afara unor valuri de pamant pe care se afla o pepiniera de arbusti,nimic nu aminteste ca acum cateva sute de ani(posibil mii!) aici sa aflat o asezare umana cu rol de cetate , pentru care sau dat batalii in scopul cucerii ei.









PADUREA CEALA

6 comentarii:

  1. si cum se ajunge la ea( indicatoare)?
    Pe vremuri cand eram copil am ajuns din greseala la ea , acum o caut sa o arat copiilor mei si nu o gasesc.....

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand multumiri de vizita!:)la cetate se ajunge in felul urmator:pe langa lac,urmezi drumul de tractor ce se indreapta pe camp spre Mures(directia 3 insule).In apropierea raului la o bifurcatie se afla o bariera si primul panou informativ.De aici este simplu, urmand drumul marcat in 10 minute?! descoperi fosta cetate.Plimbare placuta si numai bine.!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost vara intr-o expeditie pe biciclete cu cativa prieteni is desi era vara, drumul era rau (urme adanci de tractoare, buruieni mari,arbusti) totusi am reusit sa ajungem ca sa observam...o ridicatura de pamant (unde se spune k ar fi fost mijlocul cetatii) si mul te multe buruieni, gunoaie etc...daca asa stim sa avem grija de istoria tarii noastre in curand no sa mai avem ce arata copiilor nostri :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Cetatea Ceala a existat cu siguranţă. Documentările noastre duc la concluzia că nu numai exista o cetate dar era şi foarte veche. În decursul timpului cetatea a fost refăcută mai ales după trecerea migratorilor şi apoi după trecerea răsculaţilor lui Gh. Doja. Cetatea este amintită doar în documente dar nu a fost cercetată până astăzi. Să sperăm că insistenţele noastre referitoare la cercetarea cetăţii Ceala vor scoate la iveală şi alte sate dispărute din apropierea cetăţii: Fuk, Ceala (alta), Popin ş.a.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost si eu sa vad cetatea si am fost dezamagit nu e nici o cetate :(

    RăspundețiȘtergere